Görgess a részletekért

Mostanra rengeteg android emulátor áll rendelkezésünkre, sok-sok eltérő lehetőséggel és funkcióval. Hogy melyiket válasszuk? Az leginkább egyéni preferencia kérdése. Miután kiválasztottuk a számunkra megfelelő emulátort, érdemes egy pillantást vetni annak beállításaira, hogy a lehető legtöbbet ki tudjuk belőle hozni.

Mindegyik emulátor más és más, viszont a beállításaik nagyrészt megegyeznek. Ebben az írásban minden emulátort szemügyre véve nézzük meg azok beállítási lehetőségeit, hogy a lehető legjobb élményben lehessen részünk.

Ez az írás a legnépszerűbb emulátorok beállításait összegzi, mint a Bluestacks, Nox, LDPlayer. Ha esetleg mást használsz is olvass tovább, mert az alapjaik szinte azonosak, maximum pár kiegészítést tartalmazhat.

Hogyan kezdjünk neki?

Legelőször válasszuk ki a számunkra szimpatikus emulátort, töltsük le és telepítsük fel. Ha nem tudsz választani, nézd meg régebbi írásom a témával kapcsolatban. Én javaslom, hogy ha nem tudsz dönteni, próbálj ki egyszerre többet is és nézd meg hogy a te játékaid hogyan futnak vele, lehetnek változások emulátor-emulátor között.

Fontos!

Mielőtt neki látnánk a legfontosabb beállítások áttekintéséhez, derítsük ki milyen processzorunk van.  Amennyiben tudjuk, kizárólag Intel-es processzorunk Virtualizációs Technológiával(Intel Virtualization Technology). Amennyiben rendelkezünk vele és be is van kapcsolva, akkor következő lépés.

Amennyiben nincs, a BIOS-on belül engedélyeznünk kell, hogy a lehető legtöbbet ki tudjuk hozni a processzorunkból. Ehhez nem szeretnék külön leírást készíteni, az interneten minden alaplaphoz megtalálhatók a lépések és a processzorok melyek támogatják.

Hol találjuk az emulátor beállításokat?

Emulátorunk keretén, felül, valamelyik oldalon, sőt, van ahol alul találjuk a kezelő ikonokat. Azok között keressünk meg 3 vízszintes vonalat(Hamburger menünek hívják) és azon belül keressük meg a Settings-et, vagy egy fogaskereket, lásd a lenti képen.

Figyelem! Az emulátorok beállításainak elrendezése eltérő! Nézd át alaposan a beállításokat ha elsőre nem találnád. Minden változtatás után újra kell indítani az emulátorokat, ezt jelezni is fogja, különben nem változtat semmin!

Kijelző

Display Resolution

Menüpont alatt beállíthatjuk hogy fekvő (Landscape, tablet) vagy álló (Portrait, mobile phone), szélesvásznú (Ultrawide, widescreen) vagy Custom kijelző felbontást szeretnénk látni alapértelmezetten. Ajánlott a Fekvő módot használni, akinek szélesvásznú monitora van, annak az megfelelő lehet a jobb áttekintés érdekében. Ha olyan alkalmazást, játékot indítunk el, ami csak álló móddal működik nem kell aggódni, automatikusan elforgatja, ezzel nincs dolgunk. A pontos kijelző méretet megadhatjuk pixelben is, ez kijelző mérettől függ, egyénileg állítsd be hogy hogyan szeretnéd.

Pixel density

Nem mindegyik emulátorban érhető el a képpont sűrűség beállítása. Amennyiben találsz ilyet, a legjobb minőség eléréséhez állítsuk a legnagyobbra, ami általában 320DPI High szokott lenni.

Grafika

Graphics render

A legtöbb játék szépen fut OpenGL-el, így érdemes ezt használni. Ha nem indulna a játék, vagy gyengébb gépünk van, vagy integrált videókártyánk, ajánlatosabb a DirectX mód használata. BlueStacks-ban ezek mellett van Performance meg Compatibility mód, én nem érzékeltem a kettő között különbséget.

ASTC texture

Lényege hogy a megjelenített textúrát lehet szoftveresen vagy hardveresen tömöríteni, ezzel csökkentve a betöltési időt és kevesebb memóriát emészt fel. Elméletileg. Én személy szerint a textúra minőségén kívül semmilyen változást nem érzékeltem, de próbáljátok ki. Állítsátok be hardveres-re, ha a videókártyád nem támogatja, hiba üzenetet ír, akkor marad a szoftveres verzió, amit a processzorotok hoz létre.

Teljesítmény

CPU és memória

Ennél a résznél jó ha tudjuk hogy mennyi memóriával rendelkezünk és a processzorunkban hány fizikai mag (Core) van. CPU-nál állítsuk a legnagyobb elérhetőre, ami nálam például 6. Nem fogja leterhelni mind a 6 magot, csak megadjuk hogy mennyire tudja elosztani a feladatokat. Memóriát érdemes 4GB-ra állítani, 4096 ha megabájt-ba szeretnénk megadni. 4GB közelébe se szokott lenni amennyit felhasznál, nincs értelme nagyobbra állítani.

FPS

High frame rate legyen enabled(Engedélyezve), állítsuk 60fps-re. Elég kevés játék támogatja jelenleg a 60FPS-nél nagyobb módot, még kevesebb játék az amit sikerül is 60 felett futtatni az emulátoroknak.

Emulátorok beállításainak lehetőségei között eltérések vannak. Ugyan az alapok ugyan azok, esetleg máshogy vannak megfogalmazva. Ahhoz hogy megfelelően be tudjuk állítani, fontos hogy próbáljunk ki több beállítást. Fontos hogy egyes beállítások, egyes játékokhoz jók, másokhoz nem jók, illetve nem érezhető javulás!