Görgess a részletekért

Ebben az írásban bemutatok egy nyílt forráskódú programot, aminek a segítségével tükrözni tudjuk Android-os készülékünk kijelzőjét PC-re. Az SCRCPY jelenleg a legjobb ingyenes képernyőtükröző megoldás ami létezik. Maga a telepítési módja nem a legegyszerűbb, de csak egyszer kell megcsinálni. A tükrözés egy ablakban jelenik meg, amit így könnyen tudunk rögzíteni, esetleg streamelni úgy, hogy a telefonunk erőforrását csak a játékra használjuk fel. A tükrözés felveszi a kijelzőnk orientációját automatikusan.

ADB letöltése és beállítása

Eső lépésként töltsük le a Platform Tools-t, válasszuk ki a Windows verziót. Csomagoljuk ki mondjuk a C:\ meghajtóra és az egyszerűség kedvéért nevezzük át a mappát sdk-ra.

Ezután a telefonunkkal folytatjuk:

  • Nyissuk meg a telefonunk Beállítások menüjét.
  • Keressük meg a Telefon névjegye részt, ha nem találjuk használjuk a keresőt.
  • Keressük meg a Build száma sort és érintsük meg gyorsan, egymás után hétszer.
  • Amennyiben jól csináltuk, feltűnik a Fejlesztői üzemmód engedélyezve üzenet.
  • Visszalépve a Beállítások menüben, általában legalul megjelenik a Fejlesztői Beállítások menü.

Fejlesztői Beállításokban keressük meg az USB Hibakeresés-t és engedélyezzük. Itt több dolgunk nincs.

Térjünk vissza a letöltött és átnevezett SDK mappánkba. A mappán belül, tartsuk lenyomva a Shift billentyűt és egy üres részre egérrel kattintsunk a jobb gombbal, majd válasszuk ki a PoweShell-ablak megnyitása itt opciót. Ha nem windows 10-ed van, akkor nem PowerShell, hanem Parancssor megnyitása lesz ami neked kell.

Amennyiben Parancssor-t indítottunk, írjuk be hogy adb devices és nyomjunk egy entert. Ha PowerShell-ben vagyunk, akkor a .\adb devices vagy .\adb.exe devices -t írjuk be és utána enter.

Ezután dugjuk össze a telefonunkat a gépünkkel. Ekkor fel kell ugrania egy ablaknak, hogy Engedélyezzük az USB hibakeresést? Jelöljük be hogy Mindig engedélyezzük erről a számítógépről és Engedélyezzük.

SCRCPY Letöltése és beállítása

Nyissuk meg az SCRCPY Github oldalát és töltsük le a legfrissebb csomagot.

Miután letöltöttük a csomagot, csomagoljuk ki. Fontos, hogy ugyan abba a mappába csomagoljuk ki, ahová az előzőleg letöltött Platform Tools helyeztük el. Mi adb mappának neveztük el, így abba csomagoljuk ki. Kicsomagolás közben találni fog olyan fájlokat, amik már megtalálhatók a mappában, azt nyugodtan írjuk felül.

Lépjünk be a mappába és keressük meg az scrcpy.exe fájlt és duplán kattintva nyissuk meg. Fontos megjegyezni, hogy kizárólag abban az esetben indul el és jelenik meg, ha előtte már csatlakoztattuk a készülékünket a számítógépünkkel.

Van lehetőségünk vezetéknélküli módban is a képernyő megosztásra, hátránya hogy jóval rosszabb minőségű lesz a tükrözés és jóval nagyobb a késleltetés is.

SNDCPY letöltése és beállítása

Egyes készülékek nem engedik android 10 alatt a hang átvitelét, például a Samsung telefonok. Ezért hozták létre a sndcpy-t, hogy a tükrözés teljes értékű legyen.

Látogassunk el a SNDCPY Github oldalára. Töltsük le a sndcpy-v1.0.zip-et, a másik verzióra nem lesz szükség. Ugyan úgy mint előbb, csomagoljuk ki abba a mappába, amit az előzőekben már létrehoztunk. Mielőtt tovább mennénk, látogassunk el a VLC lejátszó oldalára. Mint a legtöbb programot, letöltés után telepítsük fel oda ahová szeretnénk és nincs több dolgunk vele.

Telefonunk legyen összekötve gépünkkel és legyen feloldva a kijelző. A kicsomagolt mappánkban nyomjunk egy Shift + jobb klikk és nyissuk meg a PowerShell-t vagy a Parancssort, attól függően mivel rendelkezünk. Írjuk be hogy .\sndcpy és nyomjunk entert. Ekkor a telefonunkra feltelepít egy sndcpy nevű appot, amit el is indít. Telefonunk figyelmeztet hogy az sndcpy alkalmazás közvetíteni vagy felvenni akar, engedjük neki.

Most már egyszerűen dugjuk össze a készülékünket a számítógépünkkel. Keressük meg telefonunkban az sndcpy alkalmazást, indítsuk el. Számítógépen a létrehozott mappánkban keressük meg a scrcpy.exe fájlt, kattintsunk rá és készen is vagyunk.