Görgess a részletekért

Senki nem szereti, de szinte mindenhol vannak hirdetések, mégis nehéz elképzelni egy hirdetésektől mentes internetet. Mindenki pénzből él, ahogy mi megnézzük, úgy mások ezért pénzt kapnak, vagy gazdára talál esetleg egy termék, vagy szolgáltatás.

A hirdetések lehetnek szórakoztatóak, vonzóak, akár hasznosak is, ellenben az esetek nagy részében ránk erőltetik ezeket. Mindannyian találkoztunk olyan hirdetésekkel, amelyek elfoglalták az egész oldalt, nem tudtunk kilépni vagy vissza belőle és ez inkább árt a nézőnek és a raklámozónak is, mint használ. Betiltani nem, de esetenként megszüntethetőek ezek a zavaró reklámok hordozható eszközeink alatt. A következő leírásban mutatok pár megoldást ami segíthet.

A hirdetések eltávolítása kihat egyes weboldalak pénzbevétel szerzésére. Ha gyakran látogatsz bizonyos oldalakat, tiltsd le a reklám blokkolót vagy ha van rá mód támogasd a szerzőjét, ezzel segítve a munkáját! 

Hirdetések blokkolása DNS cserével

Legegyszerűbb módja a reklámok megszüntetésének, ha egy reklámblokkoló szolgáltatás DNS szerverén keresztül csatlakozunk a hálózathoz. Ehhez semmi másra nincs szükségünk, csak egy Android 9 vagy újabb rendszerrel ellátott készülékre, ugyan is innentől támogatott az egyéni DNS használata. Menjünk a Beállatások-ba -> Kapcsolatok -> Egyéb kapcsolatbeállítások -> Privát DNS-re. Itt használjuk a következő címek egyikét: “dns.adguard.com” vagy “de.adhole.org” és nyomjunk egy mentést.

Készülékenként eltérő helyen vagy néven találhatjátok, ezért használjátok beállításokban a keresőt és keressetek a “DNS” szóra.

iOS alatt látogassunk el a Encrypted DNS Party oldalra, ahol különböző DNS szolgáltatók konfigurációs fáljjait tudjuk letölteni és használni. 

AdAway hirdetés blokkoló

Legismertebb, legjobban működő hirdetésblokkolónak tartják. Legjobban Root-olt készülékeken használható, de nem root-olt készülékekre is telepíthető. Blokkolja a weboldalak és az alkalmazásokon belüli hirdetéseket. Nagyon egyszerű a telepítése. A szoftver nyílt forráskódú és gyakran frissítik. Adaway letöltése.

AdGuard

Az AdGuard a másik népszerű hirdetésblokkoló. Elérhető PC-re, MAC-re, de van mobilos alkalmazása is. Bár a mobilos verzió nem olyan letisztult és kifinomult mint a PC-s verzió, de jól végzi a munkáját. Alapvetően ingyenes az alkalmazás, viszont akkor csak a böngészőből távolítja el a hirdetéseket.

A prémium verziójával az alkalmazásokból is eltávolíthatjuk a reklámokat, viszont esetenként lassíthatja az adott appot. AdGuard letöltése.

Blokada

A Blokada az AdAway-hez hasonlóan nyílt forráskódú, legnagyobb riválisa. Átfogó blokklistával rendelkezik, hogy éppen mire van szükségünk. AdAway-el ellentétben az alkalmazást megtalálhatjuk iOS-re is. Google Play-ben megtalálható, viszont a szigorú irányelvei miatt sok funkció nem található meg benne, így ajánlott letölteni a hivatalos oldaláról. Blokada letöltése.

DNS66

Ingyenes, nyílt forráskódú, VPN alapú hirdetésblokkoló, létrehoz egy VPN kapcsolatot és az alatta átfolyó kapcsolatokból kiszűri a reklámokat, mint weben mint a programokból. A felhasználói felülete elmarad a többitől, de nagyszerűen működik. DNS66 letöltése A hirdetések eltávolítása kihat egyes weboldalak pénzbevétel szerzésére.