Görgess a részletekért

iPhone készülékre váltásnál szükségem volt egy billentyű alkalmazásra, ami könnyen kezelhető, vissza hozza azt a gyorsaságot, gépelési pontosságot, amit Android alatt a Swiftkey adott, így találtam rá a Typewise-ra, ami egy nem mindennapi alkalmazás.

Változatosság kedvéért az elsődleges telefonom egy iPhone 13 Pro Max készülék lett. Egy régebbi Samsung készüléket váltottam le vele(Note 9). A rendszerrel ismerkedve jönnek elő azok a dolgok, ami hol pozitív, hol negatív irányba tolják a felhasználói élményemet. Rengeteget használom a telefonom és rengeteg dologra, így a billentyűzet használata számomra fontos. Itt az első negatívum, a billentyűzet.

Android alatt a Swiftkey-t használtam, ám az iPhone készülékemre letöltve eszméltem rá, hogy az általam kedvelt funkciók nem találhatóak meg ebben a változatban. Személy szerint szerettem állítani a rezgés idejét, erősségét, gomb nyomásának idejét, valamint hogy ne keljen lépkednem, a betűk feletti számok és szimbólumok is segítették a gépelésem.

Így találtam rá a Typewise billentyű alkalmazásra.

A Typewise egy újgenerációs okostelefon billentyűzet, ami elérhető iOS-ra és Android-ra is. A fejlesztők ígérete szerint sokkal gyorsabban és 4x kevesebb hibával fogunk vele gépelni, az elsőre szokatlan elrendezéssel és hatszögletű billentyűk segítségével. Tartalmaz mesterséges intelligencián alapuló javítást és a többnyelvűséget is észleli. Fontos szempont lehet továbbá, hogy semmilyen engedélyt nem kér a készülékünkhöz és minden funkciója elérhető offline módban is.

Első 7 napig ingyenes, utána fizetnünk kell érte.

Újratanulási folyamat

Amennyiben nem váltjuk át a nézetet a hagyományos, megszokott billentyűzet felosztásra, mondhatni újra meg kell tanulni gépelni. A hatszögletű gombokon kívül, a betűk elhelyezése sem követi a jól megszokott qwertz sorrendet. Az alkalmazás figyelmeztet is erre, hogy pár hétbe beletelhet mire megszokjuk az elrendezést. A megszokásban segít egy mini játék is, ahol egy rakétát kell a képernyő közepén tartani úgy, hogy bal és jobb oldalon megjelenő gombokra kell tappolnunk.

Amint jobban belevetjük magunkat a Typewise használatába, észrevehetjük hogy a szóköz középen van és kettő is van belőle. Közvetlen mellettük megtalálhatóak a pont, vessző stb. gombok. Csúsztatással karakterenként vissza tudjuk vonni a begépelt szöveget, így nincs külön visszavonás gomb. Ha a szóköz gombról kezdünk el csúsztatni, akkor a karakterek között tudunk lépkedni. Felfelé csúsztatva nagybetűre válthatunk, lefelé meg kisbetűre. Ékezetes karakterekhez egyszerűen csak nyomva kell tartani az aktuális gombot.

Ezek az egyszerű megoldások egész szerethetővé teszik az appot.

Adatvédelem

A fejlesztők ígéretet tettek, hogy az alkalmazásuk nem gyűjt rólunk semmilyen információt, nem mentik a gépeléseinket és nem halmoznak el reklámokkal. Minden beírt, illetve javasolt szókiegészítés magán az eszközön kerül feldolgozásra, nem kerülnek fel felhőbe. Ha mégse bíznánk bennük, beállításokban bekapcsolhatunk egy Offline módot.

Pro

A szövegcsere az egyik prémium funkció. Előre megadhatunk rövidítéseket és a hozzá tartozó teljes szöveget. Például rövidítve beírjuk hogy “ilu”, amit átválthatunk “I Love You”-ra, akár emojikat is rendelhetünk hozzájuk. Bónusz tippnek megsúgom, hogy így pár karakterrel kiválthatjuk hogy ne keljen beírni az egész email címet, esetleg lakhelyünket, vagy amit szeretnénk.

Egyéni ékezeteket beállíthatjuk, hogy miket jelenítsen meg és miket nem, ezzel leegyszerűsítve a választást.

Többnyelvűség, nem kell folyamatosan változtatni, felismeri milyen nyelvet használunk és ahhoz igazítja a szójavaslatokat.

Kapunk továbbá egyéni sablonokat, testreszabási lehetőséget stb. a prémium funkcióval.

Összegzés

A jelenleg használt 140 éves elrendezést (QWERTY), egy forradalmi, könnyen kezelhető, modern érintő kijelzős eszközökre készült billentyűzetre válthatjuk le a Typewise-al. Legalább is így áll a fejlesztők által írt leírásban. A helyzet bonyolultabb, legalább is iOS alatt. Android-nál vannak ingyenes, jól testre szabható billentyűzetek, iOS alatt másabb a téma, azért is inkább erre fektetném a hangsúlyt. Ha tetszik a kialakítás, tegyünk vele egy próbát.

Eleinte nehezen kezelhető, rengeteg kitartás kell hogy ne váltsuk vissza a hagyományos elrendezésre az appunkat. Megszokható-e? Igen, de nem biztos hogy mindenkinek van hozzá türelme, illetve nem biztos hogy elég időt nyújt a próbaidőszak, hogy megszokjuk az elrendezést, mielőtt megvásároljuk, már ha szükségünk van a zárolt funkcióira.

A legnagyobb érv ami mellette szól, az az adatbiztonság. Nem kér a készülékünkhöz semmilyen engedélyt, illetve internet kapcsolat sem szükséges az AI működéséhez. A másik érv az alkalmazás mellett az egyszerre használható többnyelvű mesterséges intelligencia, ami folyamatosan tanulja hogyan is kommunikálunk.

Apple felhasználóknak érdemes lehet kipróbálni az alkalmazást, amennyiben fontos számukra a helyesírás, a gyors kezelhetőség, az adatbiztonság és szeretnék leváltani az alap unalmas és lassú billentyűzetet.