Görgess a részletekért

Az Apple 2017-től elkezdte használni a HEIC/HEIF képformátumot az eszközein. Maga a formátum használata rengeteg előnnyel járhat, viszont akadnak negatívumai is, az Apple ökoszisztémán kívül nem terjedt el széles körben, ezért akadnak kompatibilitási problémái. Akik sokat és jó minőségben szeretnének fényképezni, annak lehetősége van HEIC/HEIF formátumba menteni képeit, annak akinek fontosabb a teljes kompatibilitás, az válthat JPEG-re.

Miután megismerkedtünk a HEIC/HEIF formátummal, ismerkedjünk meg az iOS 13-al rendszeralkalmazássá vált Parancsok-al. A Parancsok segítségével elvégezhetünk egy vagy több, összetett parancsot az alkalmazásainkkal, illetve automatizálhatjuk is őket.

A Parancsok segítségével külső alkalmazás használata nélkül tudjuk képeinket konvertálni különböző elterjedt formátumok között, így HEIC-ből JPEG-et, PNG-t vagy akár GIF-et is készíthetünk.

Hogyan kezdjünk bele?

Nézzük meg hogy telepítve van-e a Parancsok alkalmazás az iOS készülékünkre. Amennyiben nincs, az AppStore-ban megtalálható.

Javaslom hogy a Fotók alkalmazáson belül hozzunk létre egy új albumot a konvertált képeinknek, hogy tudjuk hova menteni őket, illetve meg tudjuk különböztetni az eredeti verziótól.

1. lépés

Nyissuk meg a Parancsok alkalmazást.

2. lépés

Jobb felső sarokban a + jelre kattintva hozzuk létre új parancsunkat.

Ha jó helyen járunk, alul láthatunk egy kereső részt, abba koppintsunk bele.

appok és műveletek
Appok és műveletek

3. lépés

Keresőt használva keressük meg a következő 3 dolgot és adjuk hozzá a parancsunkhoz.

  • Fotók kiválasztása
  • Kép átalakítása
  • Mentés fotóalbumba

4. lépés

Fotó kijelölése mellett a kék nyílra koppintva lenyílik a testreszabások rész. Itt engedélyezzük a “Több kiválasztása” részt.

A fotók kiválasztását lenyítva a minőség csúszkáját állítsuk a maximumra. Amennyiben nem JPEG-be szeretnénk menteni a képünket, koppintsunk rá és válasszuk ki a nekünk megfelelő formátumot. Ha több formátummal is szeretnénk dolgozni, akkor a “Rákérdezés mindig” lehet a legjobb választás.

Mentésnél az Előzményekre koppintva kiválaszthatjuk a tényleges mentési helyét. Itt megadhatjuk azt az albumot amit létrehoztunk nekik, vagy válasszuk a “Rákérdezés mindig” opciót. Ha nem szeretnénk változtatni, akkor nincs dolgunk vele.

testreszabás
Testreszabás

5. lépés

Ha megvagyunk a testreszabással, fent nevezzük el a parancsunkat, illetve a mellette található ikont is testreszabhatjuk. Miután végeztünk, jobb alsó sarokban a Lejátszás gomb melletti ikonra kattintva hozzáadhatjuk a Főképernyőnkhöz. Jobb felső sarokban az X-re kattintva kiléphetünk és rögtön megtaláljuk a legelső helyen a frissen kreált parancsunkat.

Nincs más dolgunk mint hogy rálépünk a parancsunkra, kiválasszuk a képeket, a kimeneti formátumot és kész. Fontos felhívnom a figyelmet, hogy az elkészült fájlok mérete akár a többszöröse is lehet az eredetinek, ezért a szabad tárhelyünk rohamosan csökkenni fog, erre figyeljünk!