A HEIC-fájl egy modern helytakarékos képformátum, ami a High Efficiency Video Coding (HEVC, ismertebb nevén H.265) videótömörítési szabványt használva tömöríti és tárolja a képeket. A HEIC a High Efficiency Image Container kifejezés rövidítése, amit az Apple használ a készülékein. A formátum a High Efficiency Image Format (HEIF) képformátum továbbfejlesztett változata.

Maga a formátum a JPEG-hez viszonyítva alapvetően jobb minőségben képes tárolni a képet, valamint kevesebb helyet foglal az eszközünkön. Képes tárolni a képünk metaadatait, továbbá a módosításokat is, így könnyebben vissza tudjuk állítani az eredeti képünket.

Élő fényképekkel vagy sorozatfelvétel készítéssel a tökéletességig kihasználhatjuk a formátum adta lehetőséget, mivel ugyan abban a HEIC fájlban több kép is tárolható. Így egyetlen kattintással több kiváló minőségű kép is készíthető az adott mozgó témáról. GIF-fájlokká alakítással mozgó animációkat is készíthetünk a képsorozatainkból.

A rengeteg előny mellett azért megvannak a maga hátrányai is. A HEIC formátum nem terjedt még el széles körben, kivéve az Apple ökoszisztémáján kívül. Sok platformnál nem kompatibilis még ez a formátum, ezért a szerkesztésük, feltöltésük vagy akár a megnyitásuk nehézkes.